RDWadvocaat wint APK-zaak van de RDW voor Zaandamse Garage Paltrok

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft het onderspit gedolven in het door die overheidsinstantie ingestelde hoger beroep tegen de uitspraak dat de Zaandamse Garage Paltrok ‘slechts’ twee weken zijn APK-keuringsbevoegdheid verloor nadat de keurmeester afwezig bleek toen er een steekproef werd uitgevoerd. De reguliere strafperiode na een dergelijke overtreding is zes weken.

De keurmeester van de Zaandamse garage was in augustus vorig jaar met een klant op pad toen een RDW-medewerker arriveerde voor een steekproef, naar eigen zeggen omdat hij was vergeten dat er nog zo’n steekproef kon komen. Hij arriveerde enkele minuten na de RDW-controleur. Keurmeesters dienen bij steekproeven aanwezig te zijn om de controleur te assisteren en de keurmeester moest vanwege zijn vergissing zes weken zijn APK-werk staken en de garage verloor zes weken de bevoegdheid om keuringen uit te voeren.

Nooit eerder problemen

Omdat het de eerste keer gedurende 1300 steekproeven was dat er een fout werd gemaakt en de garage en de keurmeester zes weken noodgedwongen pas op de plaats een wel erg forse straf vonden, werd de kwestie aan de rechter voorgelegd. Die bracht de straf terug tot vier weken op non-actief voor de keurmeester en twee weken voor de garage. Maar daar ging de RDW niet mee akkoord.

In het hoger beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hield de rechter er rekening mee dat er geen sprake was geweest van een moedwillige overtreding maar van onachtzaamheid van de keurmeester en met het gegeven dat de directe schade van een intrekking van de erkenning als APK-bedrijf gedurende zes weken Garage Paltrok een geschatte schade van ongeveer 35.000 euro zou opleveren. Bovendien dreigde het verlies van een grote klant, te weten de politie Zaanstreek Waterland, en andere klanten.

Onevenredige straf

Deze nadelige gevolgen achtte de rechtbank onevenredig in verhouding met het doel van de straf, namelijk het afstraffen van het niet-naleven van de regels. Maar de rechter zag evenmin aanleiding om te volstaan met een mondelinge waarschuwing.

Bel Tijdig!

Hein Dudink/Advocaat

Tekst: Zaanstad-Nieuws, behandelend advocaat, mr. R. Poort.