In beslag genomen voertuig uit België voor de eigenaar weer teruggehaald.

Wat was hier allemaal aan de hand? Ik werd benaderd door een eigenaar die zijn auto had uitgeleend aan iemand die vervolgens in België werd aangehouden en waarbij het voertuig in beslag werd genomen.

Na de vervolging en veroordeling van deze persoon, stond het voertuig nog steeds in de opslag in België, terwijl de kosten in Nederland voor de eigenaar gewoon doorliepen. Wat te doen als bijvoorbeeld de APK verloopt?

Na overleg met een bevriend advocatenkantoor in België, lukte het uiteindelijk om de auto ‘vrij’ te krijgen van het Belgische Openbare Ministerie en kon de eigenaar zijn auto uit de opslag ophalen.

Vorenstaande geeft al aan dat Nederlands gekentekende voertuigen die in het buitenland in beslag worden genomen, terwijl zij door de eigenaar zijn verhuurd, uitgeleend aan bekenden etc., een heleboel financiële en juridische ellende met zich mee kunnen brengen. In Nederland is dat eigenlijk niet veel anders.

Het lijkt dus simpel om deze voertuigen terug te halen voor de eigenaar, maar de wet- en regelgeving in de EU-lidstaten zijn – niet – hetzelfde en dus is het per definitie niet simpel.

U bent gewaarschuwd en geïnformeerd!

Hein Dudink/Advocaat