Btw correctie of btw-forfait voor het privégebruik van uw (oftewel de ‘fiscale oldtimer’)

Rijd u privé met uw zakelijke auto, dan mag u alleen de btw aftrekken over de zakelijk gereden kilometers. Hierbij wordt het woon-werkverkeer naar het kantoor gerekend als zakelijke kilometers. Deze post wordt vaak door ondernemers vergeten, maar het kan toch een behoorlijke kostenpost zijn.

Rijd u echter voornamelijk zakelijk met uw auto, dan is het voordeliger om op basis van de daadwerkelijk gereden kilometers de btw verrekenen. U bent dan wel verplicht om een kilometerregistratie bij te houden om zo aan te kunnen tonen hoeveel er zakelijk is gereden. De btw correctie voor privégebruik wordt in het laatste kwartaal van de btw-aangifte van dat jaar gedaan.

Rijd u relatief veel privékilometers en/of heeft u geen zin om uw kilometerregistratie bij te houden (!) en wilt u toch alle btw aftrekken van de autokosten? Dan zit er niets anders op dan het btw-forfait te betalen. De Belastingdienst berekent in dat geval een vast percentage over de catalogus/nieuwwaarde van de auto:

  • 1,5% voor een marge-auto (tweedehands zonder BTW) en
  • 2,7% voor een met btw gekochte auto

U bent bij deze geïnformeerd!

Hein Dudink/RDW-Advocaat